На 6 септември президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще участва

...
На 6 септември президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще участва
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 137 г. от Съединението на България

На 6 септември президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще взе участие в тържествената гала във връзка 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В 20.30 часа на площад „ Съединение “ президентът ще взе участие в тържествената проверка-заря и ще одобри почетния строй. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово. 

Във военната гала вземат участие духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специфичните интервенции и шеф на гарнизон Пловдив военачалник – майор Явор Матеев.

Слово ще произнесе и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Водещи са актьорите от Драматичен спектакъл Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

На тържествената гала в Пловдив ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествата във връзка 137-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив започват в 10.00 часа. В Катедрален храм „ Света Богородица “ ще има церемониален молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

След това от 11.00 часа пред Паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей) ще бъдат положени венци и цветя. От 11.30 часа пловдивчани и гостите на Града под тепетата ще сведат глави пред Паметната плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион) и ще положат венци и цветя. 

През целия ден ще има разнообразни събития. А от 19.00 часа на Площад „ Централен “, пред Военния клуб, ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „ Родолюбие “. 

На този ден, с помощта на смелостта на четниците от Голямо Конаре, както тогава се е наричал град Съединение, е поправена една историческа неправда. Около 300 души потеглят към Пловдив и арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.  Героичните събития ще бъдат пресъздадени на площад „ Централен ” пред Военния клуб в Пловдив на възстановка на събитията от 6-ти септември 1885-та година. Комитет „ Родолюбие “ ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от протести и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР